Chili har vært en del av menneskers kosthold i århundrer, og mange kulturer har tradisjonelt brukt denne smakfulle ingrediensen i matlagingen. I tillegg til å være en smakfull ingrediens, har chili også en rekke helsefordeler. Her skal vi se nærmere på noen av disse helsefordelene.

Noen av helsefordelene med chili

 1. Kan bidra til vekttap Chili inneholder en forbindelse kalt capsaicin, som kan bidra til økt forbrenning av kalorier og fett i kroppen. Dette kan igjen føre til vekttap over tid. Flere studier har også vist at capsaicin kan redusere appetitten og øke metthetsfølelsen, noe som kan gjøre det enklere å kontrollere matinntaket og redusere kaloriinntaket.
 2. Kan forbedre hjertehelsen Capsaicin kan også bidra til å senke blodtrykket og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Flere studier har vist at chili kan senke nivåene av LDL-kolesterol (dårlig kolesterol) og triglyserider, som begge er risikofaktorer for hjertesykdommer.
 3. Kan redusere risikoen for kreft Chili inneholder også antioksidanter som kan bidra til å beskytte cellene i kroppen mot skader fra frie radikaler, som kan føre til kreft. Flere studier har også vist at capsaicin kan hemme veksten av kreftceller og indusere apoptose, eller “celledød”, i kreftceller.
 4. Kan lindre smerter Capsaicin har også smertelindrende egenskaper og kan bidra til å lindre smerter og betennelser i kroppen. Flere studier har vist at capsaicin kan lindre smerter forbundet med tilstander som artritt, migrene og nevropati.
 5. Kan forbedre fordøyelsen Chili kan også ha en positiv effekt på fordøyelsen og tarmhelsen. Capsaicin kan bidra til å øke produksjonen av magesyre og forbedre fordøyelsesprosessen. Chili kan også ha en prebiotisk effekt på tarmbakteriene og bidra til å opprettholde en sunn tarmflora.
 6. Kan styrke immunsystemet Chili inneholder også høye nivåer av vitamin C og beta-karoten, som begge er viktige næringsstoffer for å opprettholde et sterkt immunsystem. Capsaicin kan også ha en immunmodulerende effekt og bidra til å forbedre immunresponsen i kroppen.
 7. Kan forbedre mental helse Capsaicin kan også ha en positiv effekt på mental helse og humør. Flere studier har vist at capsaicin kan øke produksjonen av endorfiner og serotonin i hjernen, som begge er “lykkehormoner” som kan forbedre humøret og redusere stress og angst.

Ubehag eller bivirkninger?

Det er verdt å merke seg at noen mennesker kan oppleve ubehag eller bivirkninger etter å ha spist chili, spesielt hvis de spiser store mengder eller har en følsom mage eller fordøyelsessystem. Vanlige bivirkninger kan inkludere halsbrann, diaré eller kvalme.

Fungerer ikke likt for alle

Det er også viktig å merke seg at capsaicin ikke nødvendigvis fungerer for alle. Mens noen mennesker kan oppleve de positive helsefordelene av capsaicin, kan andre ikke merke noen endring. Det er viktig å teste ut hva som fungerer for deg og konsultere en lege før du gjør store endringer i kostholdet ditt.

Hvordan kan du ta chili i bruk

Når det gjelder å legge chili til kostholdet ditt, kan du enkelt inkludere chili i matlagingen din ved å bruke ferske eller tørkede chili, eller ved å legge til litt chiliolje eller -pulver til rettene dine. Du kan også inkludere chili i smoothies eller juicer for en ekstra sunn kick. Det er også verdt å merke seg at chili ikke nødvendigvis trenger å være supersterk for å gi helsefordeler. Selv milde varianter av chili kan gi noen av de samme helsefordelene som de sterkere variantene.

tørket chili

Bruk tørket chili i stedet for fersk chili for å gjøre det enkelt for deg selv

Tørket chili er en enkel og allsidig ingrediens å bruke i matlagingen. Her er noen måter å bruke tørket chili i maten din på:

 1. Chiliolje: Lag din egen chiliolje ved å blande tørket chili og olivenolje i en glassflaske. La blandingen stå i minst en uke før du bruker den. Du kan bruke chilioljen i sauser, marinader og dressinger.
 2. Chili pulver: Tørk chiliene og mal dem til et fint pulver i en kaffekvern eller morter. Du kan bruke chili pulver i marinader, sauser og krydderblandinger.
 3. Hel chili: Bruk hele tørkede chili i stedet for ferske chili i sauser, gryteretter og supper. Fjern frøene for en mildere smak.
 4. Chili flakes: Knus tørket chili i mindre biter og bruk som krydder på pizza, pasta eller salater.
 5. Tørket chili i buljong: Legg tørket chili i buljongen eller kraften din for ekstra smak og varme.
 6. Chilisaus: Lag din egen chilisaus ved å blande tørket chili, hvitløk, løk, eddik og sukker i en blender. La blandingen koke i noen minutter og bruk som saus eller marinade.
 7. Chilikrydder: Lag din egen krydderblanding ved å blande tørket chili, spisskummen, koriander og paprika. Bruk blandingen som krydder på kylling, kjøtt eller grønnsaker.

Det er viktig å huske på at tørket chili kan være veldig sterk, så det er lurt å bruke litt om gangen og smake seg frem til ønsket styrke. For en mildere smak kan du også fjerne frøene før du bruker chili i maten din.

Samlet sett er chili en smakfull og sunn ingrediens som kan gi mange helsefordeler når det blir inkludert i et balansert kosthold. Mens noen mennesker kan oppleve bivirkninger etter å ha spist chili, kan mange mennesker dra nytte av de positive helsefordelene av capsaicin, inkludert forbedret hjertehelse, vekttap og styrket immunforsvar. Det er viktig å konsultere en lege før du gjør store endringer i kostholdet ditt, og å teste ut hva som fungerer best for deg når det kommer til å inkludere chili i kostholdet ditt.