Massasje er kanskje den eldste formen for hands-on-healing som er kjent for mennesker, og kan lett dateres skriftlige dokumenter før. I årtusener har mennesker fra praktisk talt alle kulturer brukt en kombinasjon av berøring, varme (termoterapi) og steiner som terapeutiske verktøy.

Det er ganske trygt å si at nesten hver kultur enten har brukt varme og/eller steiner for å ha en slags helbredende effekt på kroppen – enten det er å bruke steiner direkte på kroppen slik vi gjør i en Hot Stone Massasje, eller indirekte, i likhet med en struktur som Stonehenge som påvirker kroppen energisk.

De fleste terapeuter som inkorporerer oppvarmede steiner i massasjerutinen er enige om at kineserne, indianerne og hawaierne har spilt en stor rolle i hvordan steinterapi brukes i dag (selv om egypterne, ayurvedisk medisin, stillehavsøyboere og mange andre kulturer også sies å ha brukte steiner i sin helbredende kunst).

Tradisjonell bruk av steiner

En av de første registrerte bruken av steiner for helbredelse var av kineserne. Før oppfinnelsen av metallakupunkturnåler, brukte gamle tradisjonelle kinesiske medisinske (TCM) utøvere regelmessig forskjellige formede og slipte steiner for å behandle sykdom.

Disse steinene ble kjent som “Bian Stones”, og ble brukt til å stikke, pierce og blø forskjellige punkter på kroppen (i tillegg til å sette opp byller og utføre andre overfladiske prosedyrer). Kineserne brukte også varme, i form av ‘moxabustion’ (brennende ‘mugwort’ – en tørket urt – over akupunkturpunkter), for å øke yangen/varmen i kroppen og ha en helbredende effekt på pasientene. Moxabustion brukes fortsatt i dag av nesten alle TCM-utøvere.

Uten tvil ble både Bian Stones og moxabustion brukt sammen i samme behandling; Men det er forskjellige meninger når det gjelder den spesifikke bruken av steiner for å massere kroppen. TCM-utøvere “skrapte” forskjellige muskler og meridianer med jadeverktøy (og andre harde gjenstander) for å behandle forskjellige sykdommer. Dette var/er kjent som ‘Gua Sha’, og praktiseres fortsatt i dag.

Indianerne hadde mange ritualer som involverte bruk av steiner. En av de mer kjente ritualene innebar å plassere oppvarmede steiner (vanligvis basalt) i en tipi-lignende struktur, ellers kjent som en ‘Sweat Lodge’. Denne praksisen ble brukt til å rense og helbrede kroppen og sinnet. Flere andre kulturer, inkludert romerne, hadde en lignende idé, noe som førte til utviklingen av moderne badstuer. Et annet indiansk ritual brukte en oppvarmet stein som var pakket inn i tøy/bark. Denne varme steinen ble plassert på nedre del av magen til en kvinne som hadde menstruasjon, for å lindre kramper (kvinner bruker i dag det samme prinsippet når de bruker en varmeflaske).

Oppvarmede steiner ble kanskje enda hyppigere brukt i tradisjonell hawaiisk helbredelsespraksis. Vanlige bruksområder inkluderte innpakning av oppvarmede steiner i ‘ti-blader’, en spesiell type blad med terapeutiske egenskaper. Disse innpakkede steinene ble deretter plassert på såre områder av kroppen for å redusere smerte – på samme måte som å bruke en varmepakke eller omslag. Varme steiner ble også plassert i grunne groper og dekket med de samme bladene. Pasienten ville da ligge på toppen av bladene, slik at de helbredende egenskapene trengte inn i kroppen.

Vulkaniske steiner sies også å ha blitt gnidd over kroppen etter en tradisjonell Hawaiian Kahuna/Lomi-Lomi massasje (på hawaiisk betyr Lomi-Lomi ganske enkelt ‘å elte/gnide/massasje’). På grunn av grovheten til steinene som ble brukt, var dette kanskje mindre en massasjeteknikk og mer en peeling. Hawaiianerne er en av de tettest knyttet kulturene til moderne steinterapi.

Det er også uendelige referanser til bruken av edelstener, krystaller og andre typer steiner av mange kulturer gjennom hele helbredelsens historie.

Om dagens Hot Stone Massasje

Moderne steinterapi, en virkelig unik massasjestil, har blitt populær over hele verden etter å ha blitt “oppdaget” i USA i 1993. Historien dreier seg om en massasjeterapeut ved navn Mary Nelson, som led av skader med gjentatt bruk. i skuldre/håndledd. Hun hadde badstue med niesen sin som skulle få massasje, og ble «kalt» til å bruke steinene. Mary valgte noen av de glattere steinene og brukte dem i massasjen. Det føltes flott (for klienten så vel som terapeuten) og dermed ble Stone Therapy slik vi kjenner den i dag født. Denne første stilen av moderne steinterapi ble/kalt ‘LaStone Therapy’.

Mary ‘kanaliserte’ mye av informasjonen om LaStone Therapy fra sin indianske spiritguide. Dette er en av grunnene til at mange spa/salonger og journalister tror at steinterapi er en “tradisjonell” indianerbehandling. Selv om LaStone Therapy er basert på indiansk kultur, er det mye mer nøyaktig å si at moderne steinterapi er en kombinasjon av kinesiske, indianske og hawaiiske helbredende prinsipper (så vel som de mange andre kulturene som på en eller annen måte brukte varme og/eller steiner i deres helbredende kunst).

Hva du kan forvente under en Hot Stone Massasje

En moderne Hot Stone Massasje (også noen ganger kalt Hot Rocks Massage) vil vanligvis bestå av at terapeuten plasserer oppvarmede steiner (vanligvis basaltsteiner) av forskjellige former/størrelser på klientens kropp (for sikkerhets skyld, mesteparten av tiden disse “plasseringene” steiner vil ikke være i direkte kontakt med huden, i stedet legges de på et håndkle for å buffere varmen). Disse steinene plasseres på forskjellige punkter (chakraer, energipunkter, ømme muskler osv.), avhengig av stilen på Hot Stone Massasje eller Stone Therapy.

Mens disse plasseringssteinene varmer og aktiverer spesifikke områder, vil terapeuten ta flere andre oppvarmede steiner og begynne å massere et annet område av kroppen. Varmen fra steinene slippes dypt inn i musklene, noe som forsterker massasjen betraktelig. Det sies at ett slag med en oppvarmet stein tilsvarer ti vanlige massasjestrøk! Noen terapeuter vil også inkludere kalde steiner (vanligvis marmor) i behandlingen som, selv om den ikke er fullt så avslappende som de oppvarmede steinene, har en rolle å spille for mange forhold. En typisk Hot Stone Massasje vil ta 60 til 90 minutter.

De fleste som har en Hot Stone Massasje vil bli “blåst bort” av nivået av avslapning som oppnås. Noen klienter vil ha livlige drømmer eller til og med “utenfor kroppen”-opplevelser. Det er vanligvis en veldig jordende, avslappende og helbredende opplevelse. Bortsett fra det dype nivået av avslapning, er Hot Stone Massasje også flott å inkorporere i avhjelpende eller dypvevsmassasje. Ikke bare får klienten fordelene, men når den praktiseres riktig, vil terapeuten redusere belastningen på hendene og håndleddene.

Praktisk talt alle Spa i Europa, Amerika og Australia tilbyr Hot Stone Massasje eller Stone Therapy på menyen. Antallet forskjellige stiler er imidlertid nesten like variert som selve steinene.

Som med alle former for massasje, er det viktig at terapeuter gjennomfører profesjonell Hot Stone Massasje-opplæring. Sjekk med spaet, salongen eller terapeuten før behandlingen for å sikre at du får den beste massasjen fra den mest kvalifiserte terapeuten.