Alvorlige nakkesmerter med smertestråling inn i armen og hånden er vanligvis et resultat av en diskusprolaps eller en traumatisk skade som forårsaker at nerveutgangen blir kompromittert, og komprimerer nerven. Mest rammet er C6-nerven i 25 % av tilfellene og C7-nerven i 60 %. Omtrent 25 % av armsmerter er fra en akutt diskusprolaps. Hos eldre mennesker er det mer sannsynlig at årsaken er innsnevring av utgangskanalen fra benete utvekster, utbuling av skiven, ligamentfolding og leddgiktforstørrelse av fasettleddene. Fysioterapeuter vurderer og behandler rutinemessig denne typen nakkesmerter.

Faktorer som gjør nerverotssmerter mer sannsynlig er rutineløfting av vekter over 12 kilo, kjøring eller bruk av vibrerende maskiner og røyking. Cervikal radikulopati er ikke vanlig og forekommer mye sjeldnere enn lumbale rotlesjoner som isjias.

Det kan være mange årsaker til utbruddet av nerverot-nakkesmerter eller det kan komme sakte uten klar grunn. Hvis nakken flyttes bakover, vippes til den ene siden og roteres til samme side, kan dette kraftig innsnevre nerveutgangsrommet og skade nerven, som oppstår i en traumatisk ulykke eller en sportsskade. Det motsatte kan oppstå med en rask sidebøy, kombinert med fleksjon eller ekstensjon, som trekker nerven og forårsaker skade. Plutselig belastning av nakken i enhver stilling kan forårsake skiveprolaps. Det kan være degenerative forandringer i en eldre gruppe og ved gjentatte eller vedvarende nakkestillinger kan en osteofytt støte inn mot nerven og gi en langsommere utvikling av armsmerter.

Utbruddet av cervikal radikulopati kan være snikende uten åpenbar årsak eller etter en hendelse. Under sport eller traumer som et fall kan nakken forlenges bakover, bøyes til den ene siden og roteres, noe som plutselig begrenser utgangen for nerven og komprimerer den, noe som forårsaker en skade. Eller en plutselig bøyning til motsatt side med enten cervikal fleksjon eller ekstensjon kan trekke nerven på den ene siden med påfølgende skade igjen. Hvis det er en plutselig belastning på cervical ryggraden, i hvilken som helst posisjon, er det mulig for en skiveprolaps å oppstå. Hvis det er osteofytter hos en eldre person, kan opprettholdelse eller gjentakelse av ekstensjon med rotasjon forårsake nerveirritasjon med en langsommere start.

Personer med rotsmerter ser slitne ut på grunn av dårlig søvn, finner ikke noe morsomt og beskytter armen i en beskyttende stilling mot magen eller holder den ut til siden med hånden på nakken eller den andre siden av hode. Dette kan redusere kreftene gjennom den betente nerveroten og dermed redusere smerte.

En postural abnormitet er ofte tilstede med nakkeholdt side bøyd eller rotert bort fra den smertefulle siden. Undersøkelse av fysioterapeuten inkluderer registrering av muskelspasmer, kontroll av reflekser, sensibilitet og muskelkraft, eventuelle kombinerte bevegelser som kan forverre smerten og eventuelle lindrende faktorer som manuell trekkraft. Akupunktur og cervical epidural injeksjoner av steroider kan være nyttig dersom fysioterapi ikke kan redusere smertene tilstrekkelig.

Holdningen er vanligvis unormal med hodet vippet bort fra den smertefulle siden og nakken holdt stivt med redusert bevegelsesområde. Fysioterapeuten registrerer muskelspasmen og tester muskelkraften for å finne ut hvilken nerverot som er påvirket, ser etter sanse- og reflekstap og noterer hvilken kombinasjon av bevegelser som er provoserende og om manuell trekkraft reduserer symptomene.

Å redusere smerte og betennelse er det første målet med behandlingen, og fysioterapeuten kan bruke smertestillende midler som NSAIDs, kryoterapi, mekanisk eller manuell trekkraft og unngå skjerpende aktiviteter og stillinger. Begrensning av kreftene som overføres gjennom nerveroten er et overordnet mål for ledelsen, bruk av en krage for å redusere nakkebevegelser, en cervikal pute eller krage om natten og manuell trekkraft fra fysioterapeuten for å distrahere leddene. Etter at den akutte fasen har lagt seg konsentrerer fysioterapien seg om å gjenvinne nakkebevegelse og muskelkraft, starter med isometriske øvelser og går videre til isotoniske og øvelser for flere muskelgrupper. Langsiktig overholdelse av et regime med aerob trening, muskelstyrking og tøying kan være nyttig.